Integrale Sport- en Leefstijlgeneeskunde, Fysiotherapie

Myofasciale Therapie

“Myofasciale Therapie”, afgekort als MFT, is een vorm van mind-body therapie die zich richt op het behandelen van myofasciale pijn en disfunctie. Myofasciaal verwijst naar de fascia, het bindweefsel dat spieren omhult en verbindt. Deze therapie gaat ervan uit dat pijn en bewegingsbeperkingen vaak ontstaan door spanningen en onbalans in dit fasciale systeem. Vanuit practice-based evidence is bekend dat ‘oud zeer’ en emoties ook kunnen vastzitten in het lijf, waarschijnlijk in de fascia en gevoeld kunnen worden als beklemmend, gespannen, geblokkeerd e.d. Door uit te gaan van waar de klachten zijn, en de spanningen op een zachte uitnodigende manier op te lossen komt er fysiek en mentaal ruimte en wordt het leven makkelijker.

Bij Myofasciale Therapie gebruiken therapeuten verschillende technieken om de fascia te ontspannen en te normaliseren. Dit kan bestaan uit manuele zachte druk-, rol-, schuiftechnieken, zacht en rustig rekken en soms het gebruik van hulpmiddelen zoals foam rollers of speciale ballen om druk uit te oefenen op bepaalde punten.

De therapie is erop gericht om pijn te verminderen, bewegingsbereik te vergroten, algemene functie te verbeteren en spanningen los te laten. Het wordt vaak toegepast bij chronische pijnklachten, zoals rugpijn, nekpijn, en overbelastingsletsels, maar kan ook effectief zijn bij acute blessures. 

Bij sporters zal de algemene coƶrdinatie vaak ook verbeteren, het bewegen wordt efficiƫnter.

Myofasciale Therapie wordt uitgevoerd door daarin gespecialiseerde fysiotherapeuten en andere therapeuten met aanvullende training in myofasciale technieken. Het is belangrijk dat een therapeut een grondige kennis heeft van de anatomie en de fysiologie van de fascia om deze behandeling veilig en effectief toe te passen. Daarnaast is het van essentieel belang om minimaal een opleiding Medische BasisKennis op HBO-niveau te hebben afgerond.

"Helder en scherp, heel helpend om een stap te maken naar de reguliere zorg om meer samen te gaan werken."
Bart Dankers
Certified Wim Hof Method Trainer
www.isimila.nl