Integrale Sport- en Leefstijlgeneeskunde, Fysiotherapie

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg en zorgt voor verlichting van pijn en verbetering van de mobiliteit.

Eerstelijns fysiotherapie is fysiotherapie die direct toegankelijk is voor mensen met klachten bij bewegen. Na een screening, wordt bekeken of er een indicatie is voor fysiotherapie. Zo ja, dan kan de fysiotherapeut helpen de pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en toekomstige blessures of aandoeningen te voorkomen.

In deze blogpost bespreken we wat een eerstelijns fysiotherapeut doet, hoe u toegang krijgt tot eerstelijns fysiotherapie en welke voordelen het kan bieden.

Wat is 1e lijns fysiotherapie precies?

1e lijns fysiotherapie is direct toegankelijk en daarmee onderdeel van de primaire gezondheidszorg, de 1e lijns zorg. Fysiotherapie is gericht op het behandelen en voorkomen van aandoeningen, verwondingen en ziekten door middel van beweging, oefentherapie, manuele therapie, basaal leefstijladvies en andere technieken.

Fysiotherapeuten die 1e lijn fysiotherapie bieden, werken samen met artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers om patiënten te helpen hun klachten te verminderen of te elimineren.

Fysiotherapeuten kunnen ook in de 2e lijn (de ziekenhuizen en vergelijkbare instellingen) werkzaam zijn.

Voordelen van fysiotherapie

Verbeterde mobiliteit

Fysiotherapie kan de mobiliteit en het bewegingsbereik helpen verbeteren, waardoor patiënten zich vrijer en met minder pijn kunnen bewegen. Dit kan het risico op vallen en andere verwondingen verminderen en de algemene levenskwaliteit verbeteren.

Pijnbestrijding

Fysiotherapeuten kunnen verschillende technieken gebruiken om pijn te verminderen, waaronder manuele therapievormen, oefeningen en leefstijladviezen. Dit kan helpen om chronische pijn te verminderen of te elimineren en het algehele functioneren te verbeteren.

Blessurepreventie

Door middel van oefeningen en leefstijladviezen kunnen fysiotherapeuten blessures helpen voorkomen. Met oefenen en trainen worden spieren versterkt, en zal het evenwicht en de coördinatie te verbeteren.

Verbeterde levenskwaliteit

Door de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren, kan fysiotherapie de levenskwaliteit van een patiënt verbeteren door hem in staat te stellen deel te nemen aan activiteiten die hij vóór de behandeling niet kon doen.

Over Ons

Wij zijn Marco Wiegers en Ria van Rooijen. Wij werken samen met andere artsen en (fysio)therapeuten om u zo goed mogelijk te helpen klachten te verminderen of te laten verdwijnen en uw functioneren te verbeteren. We analyseren, evalueren en behandelen zo goed mogelijk alle factoren die aan uw probleem ten grondslag liggen. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, uw stressfactoren op het werk en thuis, algehele lichaamsconditie, voeding, genetische & posturale gewoonten, emotionele verbindingen en patronen die in uw spieren worden vastgehouden.

Contact Opnemen

  Wat doet een 1e lijns fysiotherapeut?

  A. Diagnose stellen en beoordelen: Een eerstelijns fysiotherapeut beoordeelt de toestand van een patiënt, screent of er inderdaad een indicatie is voor fysiotherapie. Zo ja, dan stelt de fysiotherapeut een diagnose van de oorzaak van zijn klachten. Vervolgens stelt hij een individueel behandelplan op om aan de behoeften van de patiënt te voldoen.

  B. Behandeling: Afhankelijk van de diagnose kan een 1e lijns fysiotherapeut manuele therapie, oefeningen, leefstijladviezen of andere technieken gebruiken om de aandoening van de patiënt te behandelen.

  C. Educatie: Een 1e lijns fysiotherapeut zal patiënten voorlichten over hun aandoening en hoe deze te beheersen door middel van oefeningen, veranderingen in levensstijl en andere strategieën. Hij kan ook advies geven over hoe toekomstige blessures of aandoeningen kunnen worden voorkomen.

  D. Follow-up: Een eerstelijns fysiotherapeut volgt de vooruitgang van een patiënt tijdens zijn behandeling en past deze zo nodig aan om ervoor te zorgen dat hij de best mogelijke resultaten behaalt met zijn therapiesessies.

  Oefentherapie en bewegingsadvies

  Oefentherapie en bewegingsadvies is een belangrijk onderdeel van het werk van een 1e lijns fysiotherapeut.

  Oefentherapie en bewegingsadvies zijn essentiële onderdelen van het werk van een 1e lijns fysiotherapeut. Fysiotherapeuten gebruiken oefeningen en beweging om patiënten te helpen hun fysieke functie te verbeteren, pijn te verminderen en hun mobiliteit te vergroten. Oefentherapie kan stretching, versterking, evenwichtstraining, aërobe conditionering en andere activiteiten omvatten die zijn afgestemd op de behoeften van de individuele patiënt. Bewegingsadvies kan bestaan uit houdingscorrectie en voorlichting over lichaamsbeweging,

  Voorbeelden van oefentherapie en bewegingsadvies

  Oefentherapie en bewegingsadviezen van een 1e lijns fysiotherapeut kunnen bestaan uit:

  • Rekoefeningen om de flexibiliteit en het bewegingsbereik te verbeteren.
  • Versterkende oefeningen om spierkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen.
  • Evenwichtsoefeningen om de coördinatie te verbeteren en het risico op vallen te verminderen.
  • Houdingscorrectie-oefeningen om de juiste lichaamshouding te behouden.
  • Aërobe oefeningen om de cardiovasculaire conditie en algemene gezondheid te verbeteren.
  • Core stability oefeningen om houding, evenwicht en stabiliteit te verbeteren.
  • Gewrichtsmobilisatietechnieken om pijn en stijfheid in gewrichten te verminderen.
  • Voorlichting over de juiste lichaamsbeweging bij alledaagse activiteiten zoals tillen, dragen of lopen.

  Advies over leefstijlveranderingen

  Een eerstelijns fysiotherapeut kan advies geven over veranderingen in levensstijl die de toestand van een patiënt kunnen helpen verbeteren. Dit kan een basisadvies inhouden over dieet, beweging, stressbeheersing, slaaphygiëne en andere aanpassingen van de leefstijl die kunnen helpen de pijn te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. De fysiotherapeut controleert ook de vooruitgang van de patiënt om ervoor te zorgen dat de aanbevolen veranderingen in levensstijl een positief effect hebben.

  De fysiotherapeut kent de grenzen van het vak en zal indien nodig verwijzen naar andere professionals op het gebied van leefstijl en voeding.

  Verwijzing naar specialisten indien nodig

  In sommige gevallen kan een eerstelijns fysiotherapeut een patiënt doorverwijzen naar een specialist voor verdere evaluatie en behandeling. Dit kan een verwijzing zijn naar een sportarts, orthopedisch chirurg, neuroloog of andere specialist, afhankelijk van de toestand van de patiënt. De fysiotherapeut werkt samen met de specialist om ervoor te zorgen dat de patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

  Hoe krijgt u toegang tot 1e lijns fysiotherapie?

  Huisartsen weten welke fysiotherapeuten in de buurt werkzaam zijn, maar kennen niet altijd alle expertise van de fysiotherapeut. U kunt zelf een fysiotherapeut zoeken en contact opnemen.

   

  Zorgverzekeraars die de kosten vergoeden

  Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van eerstelijns fysiotherapie. Om te weten te komen of uw ziektekostenverzekering fysiotherapie dekt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met uw verzekeraar.

   

  Conclusie

  Kortom, eerstelijns fysiotherapie is direct toegankelijke fysiotherapie. U maakt zelf de keus of u fysiotherapie nodig heeft. De fysiotherapeut zal met u bespreken of er met uw klachten een indicatie is voor fysiotherapie. indien er een indicatie is, zal de fysiotherapeut verder onderzoek doen om tot een diagnose en behandelplan te komen. Dat wordt met u besproken, waarna een behandeling kan starten. 

  Behandeling is erop gericht de toestand van een patiënt te verbeteren en de pijn te verminderen. Behandeling kan bestaan uit één of meer van de volgende opties: manuele behandeltechnieken, houdingscorrectie-oefeningen, aerobe oefeningen, core stability oefeningen, gewrichtsmobilisatietechnieken en voorlichting over de juiste oefeningen voor dagelijkse activiteiten. Een eerstelijns fysiotherapeut kan ook advies geven over veranderingen in levensstijl en de patiënt zo nodig doorverwijzen naar specialisten.

   Veel zorgverzekeraars vergoeden iets van de kosten van eerstelijns fysiotherapie, dus het is een goed idee om de dekking te controleren voordat u een afspraak maakt met een fysiotherapeut.

  Het maakt niet uit of uw aandoening werd veroorzaakt door een sport, werk
  ongeval of anderszins, wij zijn u graag van dienst.